Zwemonderdeel Hoeks Triatlon verplaatst wegens blauwalgen

Barefoot Beach

Wegens blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals wordt het zwemonderdeel van de Hoeks Triatlon op zondag 14 augustus verplaatst naar Barefoot Beach (de voormalige Velbo-zandgroeve aan jachthaven de Meerpaal), zo’n 4 km verderop.

๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—• ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฏ๐—น๐—ฎ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ด
Het vermoeden van blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals was er al een tijdje en werd begin deze week ook officieel bevestigd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Gezien de warme weersvoorspellingen voor de komende dagen is het weinig waarschijnlijk dat de blauwalg tegen zondag 14 augustus verdwenen is. Daarom hebben we na samenspraak met de verschillende instanties nu al een knoop doorgehakt over het plan B.

๐—ญ๐˜„๐—ฒ๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—•๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ณ๐—ผ๐—ผ๐˜ ๐—•๐—ฒ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต
De organisatorisch makkelijkste optie was om onze wedstrijd om te vormen tot een duatlon. Maar omdat we onze deelnemers absoluut een triatlon willen blijven aanbieden, hebben we besloten om het volledige zwemonderdeel te verplaatsen. Het zwemmen zal nu plaatsvinden in het heerlijke kalme water aan Barefoot Beach, in de voormalige Velbo-zandgroeve aan jachthaven de Meerpaal (Boskantstraat 60), middenin de prachtige Lommelse natuur.

๐—ญ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜
De plas aan Barefoot Beach is de vaste openwater trainingsplek van de Lommelse Triatleten. Het gaat hier om officieel erkend zwemwater, dat op regelmatige tijdstippen gekeurd wordt door de VMM. Bij de laatste meting op 25 juli was de kwaliteit zeer goed. De voorbije jaren is hier nooit sprake geweest van blauwalgen en dat lijkt ook dit jaar niet het geval te zullen zijn.

๐—ช๐—ฒ๐˜๐˜€๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐—ผ๐—ณ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐˜๐˜€๐˜‚๐—ถ๐˜?
Op 25 juli bedroeg de watertemperatuur aan Barefoot Beach 23,2ยฐC. De kans is dus reรซel dat er geen wetsuits toegelaten zullen worden op de kwarttriatlon (verbod boven 23ยฐC) en sprinttriatlon (verbod boven 22ยฐC). Je kan de metingen opvolgen via https://kwaliteitzwemwater.be/nl/barefoot-beach-lommel. De officiรซle meting door de hoofdscheidsrechter op zondagvoormiddag 14 augustus beslist hier pas definitief over.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐—ณ๐—ผ ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐˜
De verplaatsing van het zwemonderdeel heeft ook andere gevolgen, bijvoorbeeld voor het fietsparcours (gewijzigd aanloopstuk naar de plaatelijke ronde(s)), de verplaatsing van de supporters (best met de fiets, zwemstart is moeilijk bereikbaar met de auto), maar ook de taken van onze vrijwilligers. Het organisatieteam is hiermee druk in de weer, verdere info en een update van het parcours en de wedstrijdbriefing volgen zodra alles 100% vastligt. Hou hiervoor http://www.lommelsetriatlon.be in de gaten.

๐—œ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€ ๐—บ๐—ผ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ
Sportievelingen die nog willen deelnemen aan de Hoeks Triatlon – met dus een unieke zwemstart aan Barefoot Beach – kunnen zich nog inschrijven t.e.m. donderdag 11 augustus via http://www.lommelsetriatlon.be. Om 14u is er de kwarttriatlon (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen), om 17u de sprinttriatlon (0,75 km zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) en om 17u05 de triotriatlon met dezelfde afstanden als de sprint. Om 11u30 is er al de Iron Kid voor 5- tot 13-jarigen, met start in zwembad Optisport De Soeverein. Hiervoor zijn enkel daginschrijvingen (5 euro) mogelijk in het zwembad vanaf 10u30.

๐—ช๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ธ
De organisatie wil alvast de stad Lommel en de andere instanties bedanken om met ons mee te denken richting een plan B voor onze wedstrijd. Ook een woord van dank voor alle medewerkers die in de drukke dagen en weken voor de Hoeks Triatlon hierdoor nog wat extra werk op hun bord hebben gekregen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .