Clubgeschiedenis

1987LT67Ontstaan uit de Lommelse Triatlon

Voor het ontstaan van De Lommelse Triatleten moeten we teruggaan naar het jaar 1985. Toen organiseerde Leon Vanhulsel in samenwerking met de Lommelse Sportraad en Sportdienst, zwemclub LWB, wielerclubs Hoger Op en WTC Balendijk, en atletiekvereniging Dalo de allereerste Lommelse Triatlon … om hem vervolgens ook te winnen! Samen met enkele andere Lommelse deelnemers stichtte Leon kort daarna De Lommelse Triatleten, en de club ging de wedstrijd vanaf dan ook steeds meer in eigen handen nemen.

De aankomst van de Lommelse Triatlon lag aanvankelijk aan het stedelijk sportcentrum (het huidige Soevereinpark), maar verhuisde in de loop der jaren naar het industrieterrein van de Balendijk. Legendarisch waren de barbecues die daar op de vooravond van de wedstrijd gehouden werden, met soms tot 600 deelnemende eters. Na de organisatie van het Belgisch (’90) en Europees (’92) Kampioenschap kwarttriatlon volgden er enkele sabbatjaren (’95, ’99 en 2000). Daarna kreeg de Lommelse triatlon zijn vaste startplaats aan brug 12 en aankomstplaats op het Marktplein in het centrum.

Sinds 2005 is Hoeks Verhuizingen hoofdsponsor van de Lommelse Triatlon, die in 2012 zijn 25ste editie vierde. Datzelfde jaar kreeg organisator Leon Vanhulsel van de stad Lommel de Pluim uitgereikt. Hij mocht toen na zijn verkiezing tot Limburgs sportvrijwilliger van het jaar ook naar de Olympische Spelen in Londen. Uiteraard samen met zijn vrouw Christiane, die samen met Leon aan de wieg stond van de Lommelse Triatlon en de Lommelse Triatleten. Na 30 jaar inzet voor de club gaf Leon in 2015 de club- en wedstrijdfakkel door aan een nieuwe bestuursploeg.


Een club in groei

Naast de triatlonwedstrijd richtte de club ook jarenlang MTB-tochten (21 edities) en natuurjoggings (17 edities) in om de kas te spekken. In de beginjaren telde de Lommelse Triatleten maar een twintigtal leden, maar gestaag groeide het aantal tot 60 à 70. Het ledenaantal bleef vervolgens heel wat jaren stabiel, tot rond het jaar 2010 de kaap van de honderd werd gerond. Snel daarna dikte dat aantal aan tot 140 en moest er zelfs een ledenstop ingevoerd worden gezien de beperkte ruimte tijdens de zwemtrainingen.

Terwijl vele leden voor de fun zwemmen, fietsen en lopen, telt de club ook heel wat sportievelingen met ambities. Een paar van hen groeiden zelfs uit tot regelrechte toppers. In de beginjaren waren dat Fons Hamblok (Europees kampioen kwarttriatlon) en Leon Vanhulsel (tweevoudig Belgisch kampioen kwarttriatlon), later scheerden Kathleen Smet (Belgisch, Europees en wereldkampioen, en 4e op de Olympische Spelen) en Gerrit Schellens (tweevoudig Ironman-winnaar) hoge toppen.

heldenbis                 Fons Hamblok                                  Leon Vanhulsel                                Kathleen Smet                                   Gerrit Schellens
Advertentie