Openwaterzwemmen Lommel

Wat?
De Lommelse Triatleten organiseren in samenwerking met de stad Lommel en Triatlon Vlaanderen zwemtrainingen in open water.

Wanneer?
Elke dinsdag (19u-21u) en zaterdag (7u30-9u) van juni tot eind augustus (dinsdag) en half september (zaterdag), als het weer het toelaat en het water minimum 14°C is.

Waar?
In het heerlijke kalme water van de zandgroeve op de Heuvelse Heide (de vroegere Velbo-put), aan jachthaven De Meerpaal (Boskantstraat 60, 3920 Lommel). Middenin de prachtige Lommelse natuur. Bekijk het kaartje hieronder.

Voor wie?
Vanaf 16 jaar ben je welkom om mee te zwemmen. Leden van de Lommelse Triatleten zwemmen gratis en moeten zich eenmalig inschrijven. Niet-leden van de Lommelse Triatleten dienen zich per seizoen in te schrijven en te betalen (zie onder).

Kostprijs?

 • Leden Lommelse Triatleten (LT): 5 euro voor badge (eenmalig), gratis zwemmen (inbegrepen in lidgeld)
 • Leden Triatlon Vlaanderen (3VL): 5 euro voor badge (eenmalig) + 25 euro per seizoen
 • Niet-leden LT of 3VL: 5 euro voor badge (eenmalig) + 40 euro per seizoen (incl. verzekering 3VL; na aanmelding krijg je per mail de nodige info over hoe je die verzekering kan afsluiten)

Hoe inschrijven?
Vul het e-formulier in via deze link en schrijf het gepaste bedrag (zie boven) over op de rekening van de Lommelse Triatleten (IBAN = BE81 7350 0229 2824 & BIC = KREDBEBB) met vermelding van ‘open water [jaartal]’ en je naam. Als je nog geen badge hebt, kan je die verkrijgen bij de redder op je eerste training. Op die badge vul je jouw contactgegevens in en die van de persoon die verwittigd moet worden bij een noodsituatie.
Ingeschrevenen worden na betaling ook toegevoegd aan een Whatsapp-groep, waarin last-minute gecommuniceerd zal worden als een training door de weers- of andere omstandigheden niet kan doorgaan.

Parkeren?
Parking aan taverne De Meerpaal (Boskantstraat 60). Van daaruit wandel je 350m naar het startpunt (zie blauwe lijn op kaartje hieronder). Opgelet: het is verboden om te parkeren in/langs de Boskantstraat! Met de fiets kan je rechtstreeks tot aan de verzamelplaats rijden.

Parcours?
We zwemmen vanuit het startpunt langs de zuidelijke oever tot aan de westelijke oever, waar we 180° draaien richting startpunt (zie rode lijn op kaartje hieronder). Eén rondje (heen en terug) is goed voor ongeveer 1,2 kilometer.


Veilig?

 • Deze zwemtrainingen zijn legaal en veilig, de stad Lommel heeft hiervoor een omgevingsvergunning uitgereikt.
 • Er wordt op geregelde tijdstippen een waterkeuring uitgevoerd. Bij besmettingen met blauwalgen of cyanobacteriën worden de zwemmers op de hoogte gebracht en de trainingen tijdelijk geannuleerd.
 • Tijdens onze trainingen zijn er geen vaartuigen op het water. Bij trainingen of wedstrijden van de waterskiclub, wordt onze training geannuleerd.
 • Door ons parcours aan de zuidzijde van de put te voorzien, storen we de vissers aan de westzijde niet. Blijf dus op het parcours!

Zwemregels?

 • Bij elke training voorzien we een gediplomeerde redder aan het water. Geen redder = niet zwemmen! De zwemmers volgen de aanwijzingen van de redder strikt op.
 • Het is verboden om buiten de trainingsuren in de Velbo-put te zwemmen.
 • Geef voor het betreden van het water je badge (of een ander identificatiebewijs indien je deze vergeten bent) af aan de redder. Vergeet dit na je zwemtraining ook niet terug mee te pakken. Op deze manier houden we ook te allen tijde een overzicht van wie er in het water is.
 • Het water in- en uitgaan doe je op de voorziene start/aankomstplaats.
 • Zwem niet verder dan 20 meter van de kant.
 • Je zwemt altijd per twee.
 • Wetsuit, (felgekleurde) badmuts en persoonlijke zwemboei verplicht.
 • Alles wat je meebrengt naar de put, neem je ook weer mee naar huis. Laat geen vuilnis achter!
 • Ben je in nood? Ga op eigen kracht naar de kant, trek de aandacht van je medezwemmers en de redder.
 • De zwemmers zijn zelf verantwoordelijk voor het in oog houden van de tijd en tijdig uit het water komen.

Omkleden
Je kan je kledij en persoonlijke spullen achterlaten aan het startpunt op eigen risico. Je kan na de training de douches (€2) van taverne De Meerpaal gebruiken tijdens de openingsuren (opgelet: tijdelijk gesloten wegens werken).

Dorst?
Dorst gekregen van al dat zwemmen? Dan kan je terecht in de nabijgelegen taverne De Meerpaal (aan de parking). Meer info: www.tavernedemeerpaal.be.

Advertentie